Ennen käärmeen hankintaa

 ENNEN KUNINGASPYTONIN POIKASEN HANKINTAA

Harkitsetko kuningaspytonin hankintaa, tai oletko jo varannut yhden? Hienoa! Tässä muutamia ohjeita ja neuvoja, mitä kannattaa ja pitää tehdä ennen kuin haet uuden nössönaaman kotiin:

Ennen hankintaa sinun tulee tutustua lajiin ja ottaa selvää sen perustarpeista sekä hoidosta. Kysymyksiä voi aina esittää kasvattajalle, mutta suotavaa olisi, että olet ottanut selvää lajin perustiedoista ottaessasi yhteyttä kasvattajaan ja tiedät kuningaspytonin sopivan sinulle.

Asumus:

Sopiva ja edullinen ensiasumus pienelle poikaselle on ns. Smarttilaatikko, eli SmartStore box. Kyseessä on muovinen, läpinäkyvä laatikko, jonka kannen saa lukittua. Koko voi olla esim 50 x 39 x 18. Pieni tila on helpompi sisustaa suojaisaksi, ja tällä ehkäistään myös poikasen stressaantumista muuton jälkeen. Sinun on myös helpompi seurata poikasta. Laatikkoon tulee tehdä riittävästi ilmareikiä (sähkökolvi on tähän paras, näin laatikkoon ei tule teräviä kulmia). Sisusteeksi vähintään kaksi piiloa: viileään ja lämpimään päätyyn oma, vesikippo, sekä oman maun mukaan muita sisusteita, kuten tekokasveja. Älä mielellään sijoita ensiasumusta mihinkään vilkkaaseen paikkaan, vaan mielummin vähän syrjemmälle. Lattialla käy ikävä veto, joten boksin tulisi olla lattiatasoa ylempänä. 

Toki myös pienempi terraario käy ensiasumukseksi! Suoraan isoon terraan laitettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota sisustukseen, mutta ei sekään mahdotonta ole. Muussa tapauksessa poikasen voi siirtää isompaan terraarioon muutaman kuukauden päästä kun se on kotiutunut uuteen paikkaan. (Poikanen voi olla pitempäänkin boksissa, kunhan tila ei käy liian pieneksi.) Varsinkin yläpuoli tulee olla suojattu: liika tila ylhäällä stressaa pahiten. Kuningaspytonit, kuten muutkin eläimet, ovat toki yksilöitä; jotkut voi asuttaa suoraan isoon terraan, jotkut tykkäävät hitaammasta tilan kasvatuksesta. Sisustuksella on kuitenkin suurin merkitys käärmeen viihtyvyyden kannalta.

HUOM:: Älä laita terraarioon havupuuta missään muodossa! Pihka on myrkyllistä käärmeelle!

Tarvikkeet:

Lisäksi tarvitset lämpömaton tai kaapelin, sekä termostaatin. Termostaatti ON EHDOTON, muuten on riskinä että boksi/terra kuumenee liikaa! Voit hankkia myös lämpömaton jossa on valmiina termostaatti. Lämmin pääty tulee olla n. 32 astetta ja viileässä riittää huoneenlämpö, mikäli asuntosi ei ole todella kylmä. Lämpölamppua käytettäessä (terraarioissa) tulee huomioida että käärme ei pääse polttamaan siihen itseään. Lampulla on myös vaikeampi saavuttaa ja pitää yllä tarvittavaa lämpöä, koska lamppujen kanssa ei voi käyttää termostaattia, joten suosittelen mattoja ja kaapeleita.

Tarvitset myös ruokintapihdit sekä lämpömittarin jolla tarkistat asumuksen lämpötilat.

Pohjamateriaaliksi suosittelen kookoshaketta. Se imee hajut hyvin ja pidättää kosteutta, eikä homehdu helposti. Myös talouspaperi käy alkuun, mutta se on vähän hankala kosteuksien kanssa. 

Varaa pakastimeen ruokaa ennen käärmeen muuttoa. Pääosin poikaset syövät rottia, koko riippuu poikasen koosta. Hyvä nyrkkisääntö on, että ruokaeläin olisi n.15% poikasen omasta painosta, tai saman paksuista kuin käärmeen paksuin kohta. Yleensä 11-20 g rotta on hyvä luovutusikäiselle poikaselle. Tarkista koko kasvattajalta jos olet epävarma. Rottia syötetään siksi, että ne ovat myös aikuiselle käärmeelle riittävän isoja, hiiret käyvät pieneksi.

Käärmeen noutaminen:

Varaa mukaasi styroksilaatikko sekä pulloja, joihin saat lämmintä vettä matkan ajaksi. Myös Heatpackit, eli kertakäyttöiset lämpöpussit käyvät. Käärme ei saa paleltua matkan aikana, joten varsinkin viileämmillä keleillä lämmönlähde on erityisen tärkeä. Myös pyyhe on aika näppärä, käärme matkustaa pienemmässä boksissa joka laitetaan styroksilaatikkoon, pyyhkeellä saa vähän fyllinkiä laatikkoon. Pienempi boksi tulee kasvattajalta.

Uudessa kodissa:

Anna käärmeen olla aluksi rauhassa! Älä käsittele sitä, ellei käärme ole luonut nahkaansa tai muusta pakottavasta syystä. Ruoki poikanen muutaman päivän kuluttua kotiutumisesta.